واتراستاپ بتن چیست؟
واتراستاپ هایی که برای آب بندی انواع درزهای بتن کاربرد دارند در سه سیستم تزریق، پی وی سی PVC، واتراستاپ های منبسط شونده بنتونیتی وجود دارند. هر یک از این واتراستاپ های بتن دارای معایب و مزایای زیادی می باشند. واتراستاپ های پی وی سی در دو نوع حفره دار و تخت برای درزهای انبساطی و اجرایی وجود دارند. همچنین این واتراستاپ ها در عرض و ضخامت های مختلفی وجود دارند. واتراستاپ های پی وی سی بسته به محل کاربرد در دو نوع واتراستاپ های کف خواب و دیواری تولید می شوند. واتراستاپ های PVC از نظر عرض و ضخامت دارای انواع متفاوتی می باشند.
عملکرد واتراستاپ پی وی سی بر مبنای ایجاد سدی در مسیر عبور آب با حداکثر طول مسیر عبور طراحی شده اند. برخی دیگر از انواع واتراستاپ ها براساس ایجاد سد به وسیله انبساط و پر شدن درز و برخی دیگر براساس پر شدگی درز پس از اجرای سازه طراحی شده اند. لازم به ذکر است این دو نوع سیستم واتراستاپ صرفا برای آب بندی درز های اجرای کاربرد دارند.
کیفیت واتراستاپ های پی وی سی PVC از نظر دوام دارای اهمیت زیادی می باشد. این کیفیت از دو منظر مشخصات شیمیایی واتراستاپ و مشخصات فیزیکی واتر استاپ قابل اندازه گیری بر اساس استاندارد های موجود می باشد.
هنگام انتخاب واتراستاپ عوامل متعددی چون نوع و حرکت مفصل، فشار هیدرو استاتیک و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی باید در نظر گرفته شود. توصیه میکنیم برای اطمینان از:
برای عملکرد صحیح واتراستاپ به مشخصات زیر توجه کنید:
- نوع سازه
- ضروریات مهار مواد شیمایی
- ضروریات ارتفاع فشاری
- انواع مفصل
- ضروریات حرکت مفصل
مزایای استفاده از واتراستاپ
- ایجاد درگیری مناسب به بتن پس از گیرش
- نصب ساده و آسان به وسیله گیرههای مخصوص
- متنوع در سایز و جهت مصرف در انواع درز های ثابت و متحرک
- مقاومت کششی مطلوب در هنگام جابجایی درز
- مقاومت شیمیایی مناسب در مقابل عوامل مخرب و خورنده
- اتصال به یکدیگر به وسیله دستگاه جوش مخصوص
- مقاوم در برابر فشارهای هیدرو استاتیکی
واتراستاپ از نظر نوع سیستم عملکردی آب بندی به دو نوع تقسیم میگردد:
- واتراستاپ PVC (یا لاستیکی)
- واتراستاپ منبسط شونده (بنتونیتی و لاستیکی)
واتراستاپ PVC
واتراستاپ های PVC از نظر شکل به دو نوع حفره دار (ویژه درزهای انبساطی) و تخت (ویژه درزهای اجرایی) تقسیم بندی میشوند.
واتراستاپ ها همچنین از نظر محل نصب به دو نوع سطحی (کف خواب) و واتراستاپ دیواری (محل قرار گیری در مرکز دیوار) تقسیم میشوند.
واتراستاپ ها همچنین از نظر عرض به ابعاد مختلفی از جمله ۱۵، ۱۷، ۱۹، ۲۴، ۳۰ سانتی متری تقسیم میشوند و همچنین واتراستاپ ها از نظر ضخامت در ضخامتهای ۴، ۶ و ۱۰ میلی متر تولید و استفاده میشوند.
میزان عرض و ضخامت واتراستاپ مرتبط با محل مصرف و فشار آب میباشد.
واتراستاپ منبسط شونده
نواری از جنس بنتونیت سدیم میباشد که جهت درزبندی درزهای سرد و در جاهایی که امکان نصب انواع دیگر درز بندها وجود ندارد مانند دور لولهها، درز های اجرایی غیر قابل پیش بینی و یا جاهایی که ضخامت بتن کم میباشد طراحی شده است. واتراستاپ بنتونیتی، واتراستاپی منبسط شونده است که بعد از تماس رطوبت به آن به مقدار ابعادی زیادی (۴۰۰%) متورم میگردد.
واتراستاپ های منبسط شونده صرفا برای درز های اجرایی مناسب بوده ولی واتراستاپ های PVC برای دو نوع درز اجرایی و انبساطی میتوانند مورد استفاده قرار گیرند.
از جمله محاسن استفاده از واتراستاپ های منبسط شونده در درزهای اجرایی نسبت به واتراستاپ های PVC میتوان به سهولت نصب، سرعت نصب، دقت در عملکرد، ممانعت از از ورود آب پیش از تماس با آرماتور، نصب سهل و غیر تخصصی و… میباشد. واتراستاپهای بنتوینتی منبسط شونده نسبت به واتر استاپ های پی وی سی دارای ابعاد بسیار کوچک تری میباشند.
مواد کاربرد واتر استاپهای بتن
- آب بندی درزهای اجرایی در زیر زمینهای دارای تراز بالای آب زیرزمینی
- آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در استخرها، مخازن آب و فاضلاب
- آب بندی درزهای اجرایی در تونلها، سدها و لاینگهای انتقال آب
- آب بندی درزهای انبساطی و اجرایی در سازههای بتنی پیش ساخته
- آب بندی درزهای اجرایی و انبساطی در منهولها و مخازن پساب
- آب بندی سازههای بتنی صنعتی مانند کولینگ تاورها، کلاریفایرها و…
- آب بندی درز اجرایی فی مابین قطعات فلزی و پلی اتیلن وارده به بتن
استفاده از واتر استاپ بهترین انتخاب برای اینکار است و تقریباً در تمامی سازههای بتنی، تصفیه خانه ها، مخازن آب، آببند ها، سد ها و تسهیلات زیرزمینی و… از این محصول برای آب بندی درزها استفاده می شود.
دیدگاه خود را بنویسید