وید، نورگیر بلند مرتبه در معماری داخلی ساختمان های مدرن
وُید و آتریوم دوفضای متفاوت در معماری هستند که اغلب افراد آن ها را به اشتباه یکی می دانند، در صورتی وجه تمایز این دو فضا با یکدیگر بسیار زیاد است؛ هر کدام از این فضاها ویژگی ها و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. در این مطلب قصد داریم تا وُید ها را به شما معرفی کنیم و وجه تمایز آن ها را با آتریوم ها نیز بررسی کنیم و در آخر هم به بررسی طراحی چند وُید در پروژه های برجسته ایرانی بپردازیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
وید چیست؟
وُیدها فضاهای میان تهی و عموما بازی هستند که معمولا بیشتر افراد آن ها را با آتریوم ها اشتباه می گیرند. وُیدها می توانند ظاهری شبیه آتریوم ها و حتی کاربری های مشترک داشته باشند، اما به صورت کلی وُیدها بازشوهایی هستند که در سقف ها ایجاد می شوند و باعث می شوند تا دید طبقات به یکدیگر بیشتر شود که نتیجه آن دلبازتر شدن فضای داخلی و دید کلی خانه است.
تفاوت ها و شباهت های وید و آتریوم
وُیدها همانند آتریوم ها در همه طبقات اجرا می شوند اما آتریوم ها در پشت بام دارای سقف های شیشه ای و به اصطلاح نورگیر هستند، که ویدها از این مزیت بی بهره اند و سقف آخر آن ها کاملا بسته است و این بارز ترین تفاوت بین آتریوم ها و ویدها است.
یکی دیگراز تفاوت های وُید و آتریم در دیوارهای دور تا دور آن ها است. آتریوم ها معمولا دارای دیوارهای شیشه ای هستند، به صورتی که حس یک فضای الحاقی را به شما القا می کنند، در صورتی که دیوارهای تشکیل دهنده وُیدها معمولا همان دیوارهای از هم فاصله گرفته ساختمان است. وُید ها حتی شاید دیوارهای تعریف شده ای هم نداشته باشند همان طور که در عکس بالا می بینید فقط با ایجاد فاصله میان اجزای تشکیل دهنده فضای داخلی به وجود بیایند.
حالا که با وُیدها آشنا شده اید، بد نیست تا با هم سری به پروژه های برجسته ایرانی بزنیم و ببینیم که معماران برجسته ایرانی چگونه از ویدها در طراحی داخلی فضاهای خود استفاده کرده اند.
وید خانه چرخان شریفی ها
خانه شریفی ها را می توان جزو شاهکارهای خلق شده توسط علیرضا تغابنی این معمار برجسته دانست. طراحی داخلی این پروژه به اندازه طراحی نمای آن حساب شده و فکر شده است. وید این خانه دقیقا در بالای قسمت متحرک خانه قرار دارد و کسی که از بالای وید به پایین نگاه می کند یک قاب چوبی در کف را می بیند که این نشان از هوشمندی در انتخاب جای وید دارد. همچینین مبلمان های قرار گرفته در کف باعث می شود تا افراد از طبقه بالا فقط با یک فضای خالی مواجه نشوند.
طراحی خلاقانه وید
عکس بالا وید پروژه خانه ما، گلستانه را به شما نشان می دهد. در این ویلا وید خانه در کنار فضای راه پله قرار گرفته است و باعث شده تا این در این فضا نور و روشنایی جایگزین تاریکی و دلگیری شود و راه پله تجربه ی فضایی متفاوتی را برای استفاده کنندگان از فضا به وجود بیاورد، البته در طراحی این وید ساختار شکنی هم دیده می شود و آن استفاده از نورگیرهایی در سقف خانه است که وظیف ه تامین نور را در روز بر عهده دارند.
دیدگاههای بازدیدکنندگان
نیما شمس
سلام، سپاس از شما و اطلاعاتی که به اشتراک میذارید. طبق گفته نویسنده تفاوت بارز وید و آتریوم در اینه که بالای آتریوم از قسمت سقف بنا بازه و با پوششی شفاف بسته شده در حالیکه وید چنین خصوصیتی نداشته و از ناحیه سقف کامل بسته میباشد. ولی در نمونه موردی (خانه ما) که فرمودید وید هست، عملکرد آتریوم داره. عرض بنده صحیحه؟
1532 روز پیش ارسال پاسخPOONEH66
به دیوارهای اطرافش دقت کنید اتریوم با دیوارهای شیشه ای محصور میشه ( طبق تعریف)
1221 روز پیش ارسال پاسخمهدیس سیفی
با سلام و عرض ادب و احترام.
282 روز پیش ارسال پاسخطبق مبحث ۳ مقرارت ملی ساختمان ،فصل اول،بخش کلیات اولین تعریف،کلمه آتریوم هست که بنده اینجا می نویسمش :
۳_۱_۱ تعاریف
آتریوم : یک گشودگی قائم و باز که دو یا چند طبقه را به یکدیگر مرتبط میسازد و در انتهای بالایی آن بسته است. این گشودگی به غیر از پلکان دور بسته، آسانسورها، چاه آسانسورها، بالابرها،تاسیسات برقی، مکانیکی یا سایر تجهیزات است.طبقاتی که در این تعریف به وسیله آتریوم به هم مرتبط میشوند شامل بالکنهای موجود در تصرف تجمعی یا میان طبقه نیست.